Jdi na obsah Jdi na menu

XVII. Chyšský pivní maratón

9. 7. 2024

Maratónci, maratónkyně, maratónčata, nelezte na skály a pojďte do Chyše na maratón! Nikam nespadnete a ještě se pobavíte. Je tako vždy první srpnovou sobotu.

První srpnová sobota bude v Chyších opět ve znamení výborného piva a turistiky!17.-pivni-maraton.png

Chyšský pivní maratón už není žádný mladý rybíz – zrodil se v roce 2007, pomalu prožil radostné dětství plné samých pozitiv a sociálních jistot a jeho hvězda stoupala až do roku 2020, kdy ho zaříznul kovid, ale jen tak, aby v roce 2021 vzešel z popela a v původním půdorysu znovu pobavil a potěšil duše i těla všech účastníků. I pro letošní ročník na prahu dospělosti (sedmnáctý) je vše připraveno. Těšte se.

Krize, války, inflace, neudržitelný rozvoj - to vše se podepisuje do cen výrobků i služeb a ani maratónu se zdražování nevyhne. Chyšský okrašlovací spolek ale nechce, aby si někdo musel maratón odepřít kvůli zvýšenému startovnému, takže sáhne do všech svých štróžoků a udrží cenu letošního maratónu na výši 250 Kč. Obáváme se, že v příštím roce už budeme muset skočit na vyšší cenovou hladinu, abychom vám mohli dopřát kvalitu, na kterou jste zvyklí: originální půllitr s logem, pět piv z českých pivovarů – zajímavých, často malých a minipivovarů, naprostá většina piv jsou dvanáctky (a výš), ležáky a speciály, všechna piva jsou lahodná, krásně chlazená a s úsměvem točená.

Jestli ještě zvažujete, zda na 17. Pivní maratón dorazit, protože nevíte, jak to bude probíhat, nechte se zlákat léty ověřeným programem: sejdeme se 3. srpna 2024 za Zámeckým pivovarem přibližně mezi 12.30 a 13.00. Chyšský okrašlovací spolek - hlavní organizátor akce - tu za pomoci zaměstnanců a příznivců města Chyše a rodiny Lažanských připraví stánky a bude prodávat startovní kupóny. Každý kupón stojí 250Kč, takže se jistě ptáte, co za svých 250 poctivě vydělaných korun dostanete - nebude toho málo! Hned na startu obdržíte jeden krásný originální půllitr s logem akce, který Vám ten den ještě hodně poslouží, a pokud se Vám ho podaří dovézt domů, bude sloužit dál (byť jen jako součást sbírky vedle půllitrů z předchozích a později i budoucích ročníků).

V jednu hodinu (13.00) vyrazí maratónci na trasu. Cestou se budou chovat pozorně na silnicích, ohleduplně v lese a dají pozor, aby si všechny své odpadky donesli (alespoň) zpět do cíle, žádný účastník akce nebude neubližovat přírodě ani lidem. Již na startu dostane každý do svého nově nabytého půllitru první pivo a na trase potom čekají další čtyři pivní zastavení, u kterých dostanete po jednom pivu, můžete si lehce zasoutěžit a zobnout něčeho slaného (k dispozici budou tyčinky, oříšky, brambůrky, pro děti voda a limo).

Určitá část trasy vede po silnici, ale většina je po uježděné lesní cestě, která je vhodná i pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace (kočárky, kola, vše je možné). V případě teplého počasí je možnost koupání v řece Střele.

Až dorazíte do cíle, bude Vás hřát nejen letní slunce, ale i pocit z dobře vykonané práce, budete mít v nohách desetinu maratónu a srdcích klid.

Celé odpoledne probíhá za pivovarem kulturní a hudební program s hvězdami jako :

  • Modrá kost
  • Žesťová kapela ze Steinbergu
  • Švejk band
  • Martin Pivoňka

 

Po celý den se budete moci posilnit specialitami i tradičními pokrmy nabízenými místními pohostinskými zařízeními za standardní ceny.

Do Chyše se snadno dopravíte vozem, vlakem či pěšky.

Na shledanou první srpnovou sobotu!

borcelle-bar--2-.png